Gjør din plikt - krev din rett

"Samfunnet skal gi meg det jeg behøver, når jeg behøver det." Hva skjer egentlig med et samfunn når folk slutter å føle tilhørighet til det og heller ser på det som en institusjon som skal tjene oss? Og hva skjer når flere krever sin rett, enn som utfører våre kollektive og individuelle plikter?

lørdag 2. april 2011

Resultatindikatorer - kvalitet i eldreomsorgen

Kjedelig overskrift, men er det ikke nettopp det vi mangler? Vi har et helt politisk miljø som fordømmer bruddene på vernebestemmelsene i arbeidsmiljøloven, men få er opptatt av det reelle innholdet i tilbudet som gis til våre eldre og syke. For å måle tilfredshet må vi ha noen indikatorer å måle etter. Hva med å slå et slag for pårørende?

Følgende innlegg fikk jeg publisert i Trønderbladet 29. mars 2011 - er du uenig? Kommenter gjerne!


Nok engang er helse- og velferdssektoren satt i et negativt lys. Eldre i Klæbu lå over et halvt døgn uten mat, Trondheim kommune brøt arbeidstidsbestemmelsene 26 000 ganger i 2010 og i Moss har kommunalt ansatt pleiere sovet i kjelleren. I mine øyne ser vi et område i samfunnet  preget av rot, underbemanning og for dårlig kvalitet på tjenestene. Jeg blir derfor mektig provosert når fremtredende rødgrønne politikere på lokalt og sentralt nivå forsøker å slå politisk mynt på de avdekkede skandalene. Kvalitet i omsorgen har aldri vært tilstrekkelig ivaretatt uavhengig av om de som driver er ansatt i kommunen, en frivillig organisasjon eller det er snakk om private arbeidsplasser.

                Vi har derimot en uvurderlig ressurs, de ansatte. De fleste pårørende jeg har vært i kontakt med berømmer de ansatte som til tross for travle arbeidsdager og et intenst press klarer å være omsorgsfull og medfølende. Problemet ligger i at når disse ansatte rapporterer avvik på grunn av underbemanning oppover i systemet, risikerer man at alvorlighetsgraden er kraftig filtrert før det når politikerne. Og det er faktisk politikerne som har ansvaret for tjenestene.

                I Melhus Høyre tar vi nå dette til følge. I vårt partiprogram krever vi at kommunen legger til rette for opprettelsen av en pårørendeforening som blant annet kan rapportere til politikerne. Dette skal bli brukernes “arbeidstakerorganisasjon”. De skal kunne bringe nyanser til bordet, som man ikke får kun ved å høre på ledelsen for virksomheten. Dette skal sette politikerne i stand til å innføre reell kvalitet i omsorgen. Politikere behøver alltid å høre flere sider; vi ønsker at brukertilfredshet skal måles, det må føres tilsyn med virksomheten og rapporteres til kommunestyret, de pårørende må få evaluere tjenesten og de ansatte må få snakke fritt om sin oppfattelse av situasjonen. Når vi får på plass dette kan vi vri debatten fra hvem som skal drive, til hvilken kvalitet det er på omsorgen våre eldre får – politikerne har uansett ansvaret.

Christian Ingebrigtsen
Listekandidat
Melhus Høyre

@cingebri

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar