Gjør din plikt - krev din rett

"Samfunnet skal gi meg det jeg behøver, når jeg behøver det." Hva skjer egentlig med et samfunn når folk slutter å føle tilhørighet til det og heller ser på det som en institusjon som skal tjene oss? Og hva skjer når flere krever sin rett, enn som utfører våre kollektive og individuelle plikter?

tirsdag 10. mai 2011

Fra Veterandag til Hotel Cæsar

Det er mange som skal ha takk for den verdige rammen rundt overrekkelsen av Krigskorset med sverd til Trond Bolle post mortem, Eirik Kristoffersen og Jørg Lian. I tillegg til det rent seremonielle som Forsvaret sto for har Storting og Regjering gjort et godt stykke arbeid sammen med mange andre viktige aktører, for å etablere 8. mai som Veterandag.

Dagen fikk relativt god dekning i media, selvfølgelig med god hjelp fra overrekkelsesseremonien på Akershus. Selv om Veteranmarkeringen har gått både noen større og mindre medieaktører hus forbi, er nå alle med i debatten. Ikke for å diskutere hvordan dagen kan videreutvikles for å gi den statusen den og våre veteraner fortjener, men for å avgjøre om Statsministeren har presset Kongen til å utebli fra utdelingen av Krigskorset.

La det være sagt; slike ting må opposisjonen reagere på. Dersom det er en sjanse for at et slikt press har skjedd må de andre partiene utøve et politisk press for å få klarhet i situasjonen. I mine øyne må man allikevel utvise litt klokskap i fremferden. Ved å lage et stort drama ut av denne situasjonen ender man både med å fjerne fokus fra Veterandagen og viske ut minnene om de som fikk Krigskorset for å ha utvist særskilt mot. Det skal finnes verdighet i politiske debatter, i partipolitisk kritikk og i medieutspill som er ment å ramme Regjeringen i saker hvor kritikken er viktigere enn saken man kritiseres for.

Nok engang har lederen for Stortingets forsvars- og utenrikskomité, Ine Marie Eriksen Søreide, vist at hun besitter slike kvaliteter. Hun har fremført nøktern og faktabasert kritikk med de nødvendige forbehold man må ta i en sak hvor man langt fra kjenner alle detaljer.

Bevar minnene våre om den første, norske Veterandagen og den historiske tildelingen av utmerkelser til våre helter. For en helt er du i det øyeblikket du risikerer livet for å ivareta oppgaver nasjonen har satt deg til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar